Planowanie obiadów
od 23 października 2023r do 03 listopada 2023r
24.10.2023r /wtorek/
Grysikowa z zielonym groszkiem – wywar jarski
Schab wieprzowy duszony z ziołami
ziemniaki z masłem i koperkiem
surówka z marchwi , pory i jabłka z jogurtem
Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy
alergeny
1*7*9*
1*7*
7*7*
25.10.2023r /środa/
Fasolowa z makaronem – wywar jarski
Kotlet panierowany z ryby /Miruna/
ziemniaki z masłem i koperkiem
sałatka z buraków ćwikłowych i selera z jogurtem
Herbata z miodem i cytryną* przyprawy
alergeny
1*7*9*
1*3*4*7*
7*7*9*
26.10.2023r /czwartek/
Koperkowa zabielana z ziemniakami – wywar jarski
Pieczarki po bretońsku
makaron z masłem
Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy
alergeny
1*7*9*
1*6*7*9*10*
1*7*
27.10.2023r /piątek/
Ogórkowa zabielana z ziemniakami – wywar jarski
Krokiety z kapustą
Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy
alergeny
1*7*9*
1*3*7*
30.10.2023r /poniedziałek/
Jarzynowa zabielana z ziemniakami – wywar jarski
Ryż z jabłkami i śmietaną
Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy
alergeny
1*7*9*
7*
31.10.2023r /wtorek/
Pomidorowa zabielana z makaronem – wywar jarski
Kotlet mielony z ryby /Miruna/
ziemniaki z masłem i koperkiem
surówka wielowarzywna z jogurtem
Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy
alergeny
1*7*9*
1*3*4*
7*7*9*
01.11.2023r /środa/
Dzień wolny – Wszystkich Świętych
02.11.2023r /czwartek/
Krupnik zabielany z ziemniakami – wywar jarski
Bigos z kapusty kiszonej
bułka
Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy
alergeny
1*7*9*
1*6*7*9*10*
1*
03.11.2023r /piątek/
Barszcz ukraiński zabielany z ziemniakami – wywar jarski
Makaron z masłem i serem
Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy
alergeny
1*7*9*
1*7*
* alergeny( substancje lub produkty powodujące alergie i reakcje nietolerancji ) : ( 1* , 2* , 3* ………)
* przyprawy ( produkt może zawierać : gorczycę , seler , mleko / łącznie z laktozą / , jaja , soję i gluten ,
które są używane z zakładzie produkującym przyprawy ).
WYKAZ ALERGENÓW
- Ziarna zbóż zawierające gluten , jak również produkty przygotowane na ich bazie ( mąka pszenna , płatki owsiane ,
kasza manna , kasza jęczmienna , makaron , bułka tarta , pieczywo , otręby )
- Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
- Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie ( jaja , wypieki , makaron jajeczny )
- Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie ( ryby surowe – mrożone )
- Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
- Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie ( przyprawa do wędlin )
- Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie ( mleko krowie , masło , jogurt , śmietana , kefir , twaróg , ser żółty )
- Orzechy z drzew orzechowych oraz produkty przygotowane na ich bazie
- Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
- Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie ( mieszanki przypraw )
- Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie
- Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach większych niż 10mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO 2
- Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
- Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych
do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie musza spełniać środki spożywcze
stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach .
Alergeny w owocach
Uczulają przede wszystkim świeże owoce. Najczęstszymi alergenami są: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe.
Do jednych z najczęstszych rodzajów alergii pokarmowych należy Zespół alergii jamy ustnej (OAS), który związany jest z krzyżową alergią na alergeny wziewne i pokarmowe np.
Wartości odżywcze i energetyczne 1 zestawu obiadowego
– / obiad szkolny 35% – średnia 10 dni /
Energia: 713 kcal
Białk : 27 g
Tłuszcz: 24 g
Węglowodany: 98 g
* Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie