Jadłospis

Planowanie obiadów

od 23 października 2023r do 03 listopada 2023r

24.10.2023r /wtorek/

Grysikowa z zielonym groszkiem – wywar jarski

Schab wieprzowy duszony z ziołami

ziemniaki z masłem i koperkiem

surówka z marchwi , pory i jabłka z jogurtem

Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy

alergeny

1*7*9*

1*7*

7*7*

25.10.2023r /środa/

Fasolowa z makaronem – wywar jarski

Kotlet panierowany z ryby /Miruna/

ziemniaki z masłem i koperkiem

sałatka z buraków ćwikłowych i selera z jogurtem

Herbata z miodem i cytryną* przyprawy

alergeny

1*7*9*

1*3*4*7*

7*7*9*

26.10.2023r /czwartek/

Koperkowa zabielana z ziemniakami – wywar jarski

Pieczarki po bretońsku

makaron z masłem

Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy

alergeny

1*7*9*

1*6*7*9*10*

1*7*

27.10.2023r /piątek/

Ogórkowa zabielana z ziemniakami – wywar jarski

Krokiety z kapustą

Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy

alergeny

1*7*9*

1*3*7*

30.10.2023r /poniedziałek/

Jarzynowa zabielana z ziemniakami – wywar jarski

Ryż z jabłkami i śmietaną

Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy

alergeny

1*7*9*

7*

31.10.2023r /wtorek/

Pomidorowa zabielana z makaronem – wywar jarski

Kotlet mielony z ryby /Miruna/

ziemniaki z masłem i koperkiem

surówka wielowarzywna z jogurtem

Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy

alergeny

1*7*9*

1*3*4*

7*7*9*

01.11.2023r /środa/

Dzień wolny – Wszystkich Świętych

02.11.2023r /czwartek/

Krupnik zabielany z ziemniakami – wywar jarski

Bigos z kapusty kiszonej

bułka

Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy

alergeny

1*7*9*

1*6*7*9*10*

1*

03.11.2023r /piątek/

Barszcz ukraiński zabielany z ziemniakami – wywar jarski

Makaron z masłem i serem

Kompot przecierany wieloowocowy* przyprawy

alergeny

1*7*9*

1*7*

* alergeny( substancje lub produkty powodujące alergie i reakcje nietolerancji ) : ( 1* , 2* , 3* ………)

      * przyprawy ( produkt może zawierać : gorczycę , seler , mleko / łącznie z laktozą / , jaja , soję i gluten ,

           które są   używane z zakładzie produkującym przyprawy ).

            WYKAZ ALERGENÓW

  1.  Ziarna zbóż zawierające gluten , jak również produkty przygotowane na ich bazie  ( mąka pszenna , płatki owsiane ,

         kasza manna , kasza jęczmienna , makaron , bułka tarta , pieczywo , otręby )

  •  Skorupiaki oraz produkty przygotowane na ich bazie
  •  Jaja oraz produkty przygotowane na ich bazie ( jaja , wypieki , makaron jajeczny )
  •  Ryby oraz produkty przygotowane na ich bazie ( ryby surowe – mrożone )
  •  Orzeszki ziemne oraz produkty przygotowane na ich bazie
  •  Ziarna sojowe oraz produkty przygotowane na ich bazie ( przyprawa do wędlin )
  •  Mleko oraz produkty przygotowane na ich bazie ( mleko krowie , masło , jogurt , śmietana , kefir , twaróg , ser żółty )
  •  Orzechy z drzew orzechowych oraz produkty przygotowane na ich bazie
  •  Seler oraz produkty przygotowane na jego bazie
  •  Gorczyca oraz produkty przygotowane na ich bazie ( mieszanki przypraw )
  •  Ziarna sezamowe oraz produkty przygotowane na ich bazie
  •  Dwutlenek siarki oraz siarczany w stężeniach większych niż 10mg/l w przeliczeniu na całkowitą zawartość CO 2
  •  Łubiny oraz produkty przygotowane na ich bazie
  •  Mięczaki oraz produkty przygotowane na ich bazie

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016r w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych

do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań jakie musza spełniać środki spożywcze

stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach .

Alergeny w owocach

Uczulają przede wszystkim świeże owoce. Najczęstszymi alergenami są: jabłka, banany, kiwi, truskawka, owoce cytrusowe.

Do jednych z najczęstszych rodzajów alergii pokarmowych należy Zespół alergii jamy ustnej (OAS), który związany jest z krzyżową alergią na alergeny wziewne i pokarmowe np.

Wartości odżywcze i energetyczne 1 zestawu obiadowego

                                                             – / obiad szkolny 35% – średnia 10 dni /

Energia: 713 kcal

Białk :  27 g

Tłuszcz:  24 g

Węglowodany: 98 g

* Zastrzega się możliwość zmian w jadłospisie

Dla Rodziców - Dokumenty do pobrania
baner Nasze orlątko
czter pory roku
Mediatorzy rówieśniczy LOGO
Rekrutacja do szkół ponadpodstawowych plakat
Telefon zaufania
Vulcan Nabor
Skip to content