30.10.2023 r. Dzisiaj na lekcjach plastyki i techniki uczniowie klasy 3 a wraz ze swoimi paniami przygotowywali kreatywny, zdrowy posiłek- żaglówki ziemniaczane z farszem serowo-warzywnym i żaglem z szynki drobiowej. Największym problemem okazało się samodzielne obranie ziemniaczka za pomocą bezpiecznego, czyli niezbyt ostrego noża lub obieraczki. Obrane ziemniaki zostały przekrojone na pół, wydrążony środek sprawił że te połówki upodobniły się do żaglówek. Potem posmarowaliśmy je aromatycznym olejem z ziołami i do piekarnika na pół godz.! W tym czasie przygotowaliśmy farsz z białego sera, jogurtu, pomidorów, rzodkiewek i szczypiorku, który rośnie w naszym klasowym ogródku. Upieczone ziemniaczki-żaglówki napełniliśmy po przestudzeniu farszem, ułożyliśmy na liściach sałaty, zatknęliśmy żagle z szynki i zabraliśmy się do jedzenia.
B.Kaczmarska, I.Gawczyńska-Bacza